Bijbelpunten

Voor een groepsexpositie in de Punt maakte ik een werk over punten in de bijbel. In de bijbel wordt het woord ‘punt’ 45 keer gebruikt. Van ieder punt achterhaalde ik de exacte locatie op de wereldkaart, en maakte zo een eigen ‘bijbelpuntenkaart’. Dit is het eerste werk in een serie van werken geïnspireerd op trefwoorden in de bijbel.

Door het trefwoord ‘punt’ als uitgangspunt te nemen, gingen veel van de gevonden bijbeltekten over het zich bevinden op een plek (‘…bevond zich op dit punt’), over reizen (‘…stond op het punt om…’) of gevechten (‘…met de punt van zijn speer.’). Al de 45 gevonden punten in de bijbel voorzag ik van een specifieke term, zoals vertrekpunt, zonsondergangpunt, struikelpunt, schijfpunt, oversteekpunt. Deze termen plaatste ik genummerd op chronologische volgorde op de wereldkaart. Opvallend was dat de punten zich overwegend zich in Israël bevinden (en specifieker in Jeruzalem), en een aantal in buurlanden Jordanië en Egypte. Alleen de punten in de brieven van Paulus bevinden zich in andere landen (Turkije, Griekenland en Rome).

Het meest bizarre punt is het ‘baarpunt’ op de maan, waar Maria op het punt staat haar kind te baren onder het gevaar dat een draak haar kind verslind (verhaal uit openbaringen).

In de serie werken over trefwoorden in de bijbel koppel ik met een trefwoord (ogenschijnlijk) willekeurige verhalen aan elkaar. Hierdoor kan er een nieuwe beleving ontstaan van de teksten en worden onbekende verhalen plots aan het licht gebracht.

De expositie werd geopend op vrijdag 21 februari 2014 in De Punt.

bijbelpunten_01bijbelpunten_03