Repair Café

Op uitnodiging van Joanna van der Zanden deed ik in de zomer van 2019 onderzoek naar het Repair Café: een plek waar je kapotte spullen kan laten maken. Mijn inzet was om te kijken of er op deze plek ook ruimte zou zijn voor waardeloosheid.

Tijdens mijn bezoeken aan het Repair Café de Wissewasjes in Almere, merkte ik op dat tijdens de reparatie het kapotte element ervaren werd als een bijzondere vondst. Dat is namelijk het moment waarop je pas weet wat er mis is en is de oplossing in zicht. Het repareren is daardoor vooral een proces, een zoektocht, een queeste naar het waardeloze, het onvervangbare. Als dit eenmaal gevonden is, is er een moment van euforie.
Dit moment, en het bijbehorende object wil ik graag vieren. Daarvoor heb ik een klein project opgezet in de Wissewasje dat de uitgelubberde rubbertjes, de doorgeroeste chips en de gesprongen veertjes op een bijzondere manier eert en teruggeeft aan de oorspronkelijke eigenaar.
Van de onbruikbare onderdelen van stofzuigers, koffiemachines of broodroosters maakte ik samen met Andrea Koll verschillende sieraden, van oorhangers tot broches.
De resultaten van het onderzoek presenteerde ik op 18 oktober tijdens het symposium Celebrating Repair.