Winkel de Kluit

Voor het festival Into the Great Wide opende ik in september 2015 een waardeloze winkel waarin men alleen dingen die hun waarde volledig verloren hadden konden kopen of verkopen. De ingebrachte objecten werden aan de taxatie onderworpen op basis van mate van waardeloosheid waarna men met de verworven ‘Kluiten’ kon shoppen in de waardeloze winkel.

Hoe gekker, vreemder, bijzonderder het object, hoe meer Kluiten (de valuta in de winkel) men ervoor kreeg. Daarom werd elk object aan een grondige inspectie onderworpen – met handmicroscoop, kleurenwaaier en een zeer nauwkeurige weegschaal. Het object werd na de inkoop in de winkel geplaatst en zo konden andere mensen het weer kopen. Er ontstond op het festival hierdoor een levendige (indirecte) ruilhandel tussen dingen die gewoon buiten op straat, in een vuilnisbak, in het bos of op het strand te vinden zijn. Dit systeem wordt ook wel Trade Exchanging Economie genoemd en stamt uit de oudheid, maar groeit tegenwoordig weer in populariteit.

De winkel had vier medewerkers: de caissière, de vakkenvuller, een hoofd inkoop en de speurder, aangevuld met kinderen die meehielpen met het taxeren, vakkenvullen en zoeken naar vreemde objecten.

In samenwerking met Susanne Roos en met hulp van Neeltje Roos van de Burgt en Suzanne van den Akker.

kluit_7kluit_6kluit_5kluit_4kluit_3kluit_2kluit_1