Boomvol

Voor Natura Artis Magistra heb ik, tezamen met 41 vrijwilligers, in juli 2013 een obsessief onderzoek uitgevoerd naar drie bomen. Onderdelen als de takken, bladeren, spinnenwebben en barsten in de schors heb ik met een team opgemeten. Het onderzoek gebeurde publiekelijk en vele kinderen onderzochten mee.

Drie weken lang duurde het onderzoek dat ik verrichtte in de dierentuin Artis. Het onderzoek had als doel om de veelzijdige bezoekers van Artis op een andere manier naar natuur te laten kijken. Dit deed ik door hen voor te gaan, en zelf heel minutieus te kijken. Bijzonder was te merken hoe bezoekers zelf graag mee wilde kijken, informatie over de boom wilde, en vooral kinderen mee gingen helpen met tekenen, tellen en het opmeten van de tot dan toe onzichtbare boom. Achtereenvolgend onderzocht ik een jonge honingboom, een monumentale plataan en een weelderig bamboebos.

De eerste resultaten zullen gepresenteerd worden in het Artis tijdschrift, dat verspreid wordt onder hun 80.000 leden. Uitgave in oktober 2013.

In fase 2 zullen de resultaten worden omgezet naar overzichtige visuele patronen die het gevonden karakter van de boom zullen weergeven.

Het project Boomvol is tot stand gekomen met dank aan het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Natura Artis Magistra en de geduldige hulp van de vrijwilligers: Bert, Bouwina, Caro, Charlotte, Cilly, Connie, Erik, Femke, Gerrit, Ghazaleh, Gita, Govrien, Haydeh, Huub, Jarek, Jordan, Josha, Josjah, Kim, Kim, Kim, Koi, Linda, Livina, Loredana, Madelief, Marjolein, Mathilde, Milou, Monique, Monique, Nancy, Peter, Piuma, Rafael, Roel, Stijn, Suzanne, Syl, Tim en Wendy.

      

IMG_4390IMG_4522IMG_4451IMG_4939IMG_4947IMG_4989IMG_4738IMG_4874IMG_4848