Craquelé

Voor Milk Studios, in een voormalig bordeel, gaf ik in 2014 een performance naar aanleiding van het craquelé (barsten in verf) in een schilderij van een rug. Dit was de eerste performance in een serie waarbij ik craquelé in kaart breng, codes geef en de codes voordraag voor publiek. Hierna heb ik verschillende werken gemaakt omtrent het in kaart brengen van craquelé.

Met mijn onderzoek naar craquelé  wil ik het publiek meenemen in mijn fascinatie voor de patronen in de natuur. Zoals de verf van een schilderij scheurt, zo ontstaan er ook barsten in het zand, je huid of in een boombast. Door de focus te leggen op het craquelé wordt de aandacht weggevoerd van het afgebeelde, en terug naar één van de basisvormen van de natuur. Het lijkt mij prachtig als bezoekers van mijn lezingen voortaan op een andere manier door een museum lopen, en buiten de cultuur ook iets wezenlijks van de natuur meekrijgen.

Van 16 tot 21 februari 2014 zette ik mijn obsessieve onderzoek naar craquelé (barsten in verf) voort in AVRO’s Torenkamer. Het boeit me dat één van de basispatronen in de natuur op schilderijen ontstaat, maar dat niemand die in het museum loopt daar oog voor heeft. Het schilderij dat ik als uitgangspunt nam was ‘Portret van een meisje in het blauw’ van Verspronck uit 1641. In het schilderij bracht ik de 13.552 craquelé-barsten in kaart. Van verschillende uitvergrotingen en verkleiningen van het schilderij trok ik het craquelé over op glasplaten, waardoor er verschillende patronen ontstonden. Van deze verschillende beelden maakte ik uiteindelijk een drieluik.

Het werk werd gepresenteerd op 21 februari 2014 tijdens de live uitzending van AVRO Opium. Tevens hield ik een blog bij over mijn tijd daar. Op vrijdag 5 juni werden de werken tentoongesteld in het Vondel CS tijdens het Torenkamerfestival en van 4 tot 9 juni 2014 werden de werken tentoongesteld op de Kunst Rai Amsterdam door de galerie MILK.. De werken (40×50 cm, print, pen op glas) zijn te koop voor € 300 per stuk.

Verder heb ik verschillende meditatieve craquelé lezingen gegeven, waarin ik een lijst met codes gekoppeld aan de craquelélijnen voordraag: in Milk Studios, Amsterdam (januari 2014 en op april 2015) en op de kunstbeurs Rotterdam Contemporary in Café Bel (januari 2015).

craquelecraquele_02vanhouten_02craq_02vanhouten_01vanhouten_03