Perken

Van 19 oktober tot 23 november 2013 was mijn expositie PERKEN te bezoeken. Voor deze solo heb ik het onkruid in de perkjes van de Staatsliedenbuurt Amsterdam in kaart gebracht. Het project heeft als doel om bewoners de complexiteit en bijzondere patronen van de flora te tonen. Onder andere werd de aandacht gericht op verschillende soorten groepen gras, een mug, een half dode plant, littekens op bomen, zandkorrels en de nerven op bamboebladeren.

Op elf vitrines in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam hingen in totaal 32 groot formaat posters. Deze posters tonen natuurlijke elementen in de perkjes voor de vitrines waar je normaliter aan voorbij zou lopen. Op de posters wordt een specifiek onderdeel uitgelicht, versimpelt weergegeven en geordend. In sommige gevallen heb ik ook patronen gemaakt van de gevonden vormen en structuren.

Het doel van het project was om bewoners stil te laten staan bij de dagelijkse natuur om hen heen. In één geveltuintje zit mijns inziens evenveel schoonheid als in een heel natuurgebied, zolang je maar goed kijkt en bestudeert, Voor de expositie onderzocht ik onder andere een stukje stoep die ik als een landkaart in kaart bracht. In totaal telde ik daar 3.549 grassprieten die ik indeelde in groepen van dun-, gemiddeld en dichtbegroeid. In de vitrine bij het stoepje waren de bevindingen in kleurrijke statistieken en beelden te bekijken.

Naast de schoonheid van de onbeduidende perkjes liet ik ook het lijden zien. Zo bracht ik al de littekens op de bast van een boom in kaart, probeerde ik de doodsoorzaken te achterhalen van dertien verdorde bladeren en sorteerde ik gestorven insecten die tegen het raam of kozijn van de vitrine zaten geplakt.

De expositie liep van zaterdag 19 oktober tot zondag 24 november 2013 en was dag en nacht vanaf de straatkant te bezichtigen. Over PERKEN verscheen op TV Salto een raportage. Bekijk de raportage hier.

Perken werd gefinancierd door het Amsterdams Fonds voor de Kunst en Kunsttraject Amsterdam.

perken_01IMG_6122_2IMG_6086_02IMG_6038_01IMG_6008_01IMG_5991_01