Koldana!

Van 17 mei t/m 1 juli 2016 exposeerde ik in Huis de Pinto. Hier presenteerde ik mijn onderzoek naar de eerste zinnen in romans.

Naar aanleiding van mijn onderzoek naar eerste zinnen in Huis De Pinto introduceer ik een nieuw genre: de literaire infographic. Voor mijn installatie in Huis De Pinto onderzocht ik alle eerste zinnen uit de 687 romans in de ruilbibliotheek. Ik rubriceerde de zinnen op inhoud en taalgebruik en visualiseerde de uitkomst van dit onderzoek in vijf infographics, waarin de zin zelf als statistiek gelezen kan worden. Eén van de literaire infographics: ‘Ik stierf op de rommelzolder van zijn moeder in 1818.’

Uit het onderzoek komen een aantal opvallende resultaten. Zo start een groot deel (14%) van de romans met het sterven óf ontwaken van de hoofdpersoon. Ook wordt er veel verwezen naar ‘de moeder’, veel vaker dan naar ‘de vader’. Verder is de hoofdpersoon in 87% van de gevallen mannelijk en is het meest genoemde uiterlijke kenmerk een snor.

Andere opmerkzaamheden: de zomer is het populairste seizoen, de ochtend het meest genoemde dagdeel, zijn het strand en de zolder veel voorkomende locaties, speelt het verhaal zich gemiddeld af in 1818 en is het woordje ‘de’ het meest voorkomende eerste woord van een roman.

De installatie was te zien van 7 mei t/m 1 juli 2016 in Huis de Pinto.

pinto