Tankstation Visie

Voor de tentoonstelling Big Dada in Arti et Amicitiae lanceerde ik een nieuwe tijdseenheid genaamd ‘Visie’. Als we kijken nemen we slechts 2% echt waar, de rest wordt ingevuld door aannames, of is een blur. De eenheid ‘visie’ geeft aan in hoeverre een persoon in staat is om meer dan deze 2% bewust waar te nemen. Om deze eenheid op te kunnen laden ontwikkelde in Tankstation Visie.

In het Tankstation kan je de eenheid visie opladen door een lange tijd door een zelf geselecteerde buis te kijken. Door de buis wordt de werkelijkheid waar je naar kijkt teruggebracht tot een fractie van het geheel, waardoor je hersenen geen vrij spel krijgen in het maken van aannames. Via een koptelefoon krijg je te horen hoeveel visie je aan het opladen bent, beginnend bij centivisie, en na een lange tijd staren loopt het op tot een maximum van 209 kilovisie.

Tijdens de expositie Big Dada konden bezoekers zichzelf opladen en zo met een nieuw blikveld de rest van de kunst bekijken. Het project bevraagt de meetbaarheid van onze omgeving en in hoeverre we grip kunnen hebben hierop. Het stelt vragen bij hoe we kijken en laat de deelnemer zich focussen op het kleine en het futiele.

De expositie was te bezoeken van 20 oktober t/m 4 november 2023 (Museumnacht in Amsterdam).