Waardeloze Winkel

In de zomer van 2016 ging mijn kunstproject ‘de Waardeloze Winkel’ van start. De mobiele, houten winkel trok door het land en streek neer op openbare pleinen in Leeuwarden, Breda, Vlieland en Amsterdam.

In de winkel werden volledig waardeloze objecten gekocht en verkocht. De objecten moesten hun functie totaal verloren hebben, zoals een stukje hard plastic, propje rubber of bolletje stof uit je broekzak.

Zie hier een video over het project:

In de Waardeloze Winkel staat het taxeren en afwegen van binnengebrachte producten centraal. Wanneer heeft iets nog waarde? En is er een bijzondere kleur, vorm of textuur te ontdekken in het waardeloze object? Met Flutten als de interne valuta wordt bepaald welke ‘flut-waarde’ het object heeft: hoe waardelozer het project hoe meer Flutten je krijgt. Met de opbrengst van het binnengebrachte object kunnen bezoekers verder winkelen in het uitgebreide assortiment waardeloze producten.

De winkel heeft als doel om een ode aan waardeloze producten te brengen. Deze worden namelijk steeds schaarser in onze maatschappij. In het dagelijkse leven wordt al ons afval bijvoorbeeld driftig verzameld en weggegooid. Doordat de objecten geen functie meer hebben wordt je creativiteit aangesproken nauwkeurig de elementen van een object te bestuderen. Heeft het bijvoorbeeld een bijzonder rafelrandje, een gekke kleur of vreemd gaatje? Het object krijgt dan een functieloze herwaardering.

De pilot, die in 2015 plaatsvond, zorgde ervoor dat vele bezoekers de omgeving afspeurden opzoek naar verfrommelde snoeppapiertjes of stukjes ijzerdraad. Het was verbazingwekkend om te zien hoe blij mensen kunnen worden van iets dat ze enkele minuten geleden nog weg zouden gooien.

De meest bijzondere objecten die door de Waardeloze Winkel werden ingekocht, kregen een plek in het meereizende Waardeloos Museum. Deze producten waren qua kleur, textuur of vorm zeer intrigerend en werden door bezoekers in detail geobserveerd met behulp van wetenschappelijke apparatuur zoals een digitale microscoop en een uitgebreide set loepen.

De Waardeloze Winkel en het Waardeloze Museum worden financieel ondersteund door het Mondriaan Fonds, Bank Giro Loterij Fonds en de Vermeulen Brauckman Stichting.

Over het project verschenen artikelen in Stadsblad, BN de Stem, Uitkrant, 3voor12 en maakte de VPRO een reportage.

  

ww_4ww_2ww_3ww_5ww_6ww_7ww_8