Bloem Hand Kiem

Voor de Vredeskerk maakte ik de video-installatie Bloem Hand Kiem. De installatie maakte ik naar aanleiding van een passage uit de bijbel: de gelijkenis van de zaaier.

In deze expositie worden vier videowerken getoond, en een bidprentje dat bezoekers mee konden nemen. In dezelfde ruimte was tevens muziek te horen. Deze heb ik op basis van bladmuziek van Arvo Pärt en Hildegard von Bingen samengesteld in een nieuwe arrangement voor mijn videowerken, ingezongen door sopraan Charlotte Munnik. De installatie maakte ik naar aanleiding van een passage uit de bijbel: de gelijkenis van de zaaier (Mattheüs 13:1-9).

In het linker videowerk draai ik een bloembol heen en weer met mijn vingers. Op de achtergrond liggen uitgedroogde lelies. De bloembol ziet in de verte zijn eigen sterfelijkheid in deze lelies. Hij heeft de keuze wel of niet geworpen te worden in de aarde. In mijn vingers voel ik de vertwijfeling van de bloembol over de keuze die hij moet maken: blijf hij een kiem of zal hij deelnemen aan het sterfelijke leven? Door de fade-outs krijgt de bloembol steeds dezelfde vraag voorgelegd.

In het rechter videowerk heb ik een opeenhoping van gestorven, uitgedroogde en kapot gemaakte bloemen gefilmd. Op het ritme van de zang worden twee kanten van het leven getoond. Aan de ene kant de schoonheid en veelvormigheid van de bloemen en aan de andere kant het verval en het sterven.

In de ruimte stonden ook twee kleine tv-schermen waarop een vinger te zien was waarop sneeuw langzaam smelt en weer oprijst.

Credits
Zang Charlotte Munnik Sound recording Ian Edwards, P&E Studios Sound editing Sveinbjorn Thorarensen Postproductie Dustin Kershaw Camera en licht Marije Vilijn | De muziek is een vrije interpretatie van: Arvo Pärt – An den Wassern zu Babel saßen wir und weinten & Hildegard von Bingen – O virtus Sapientiae | Dit project werd gefinancieerd door de Vermeulen Brauckman Stichting.

    

videostill_Handkiem_04videostill_Bloem_01IMG_0989IMG_1014IMG_1008Sneeuw_01Sneeuw_03