De natuur gist

Voor het Museum Elburg maakte ik het werk ‘De natuur gist’ bestaande uit twee videowerken en een pamflet. Voor het werk nam ik een collectiestuk uit het museum mee diep de natuur in, en liet het daar achter. Het werk was van 16 november 2012 t/m 16 maart 2013 te bekijken in het Museum Elburg.

Het Museum Elburg is gevestigd in een oud Franciscanen klooster. Opvallend vond ik het contrast tussen de functie van het museum nu (het behouden van materie) en daar tegenover het leven van Franciscus die ons juist voorgaat in het loslaten van alle materiële zaken. Vanuit deze spanning tussen loslaten en behouden heb ik een videowerk gemaakt waarin ik een museumstuk van Museum Elburg zorgvudig inpak en ergens diep in de natuur loslaat.

In het ene videowerk pak ik een honderdjarige rouwmuts keurig in en reis ik met de bus, trein, vliegtuig, metro, bus, te voet, trein, kabelbaan, te voet en klauterend steeds dieper de natuur.

In het andere videowerk is de rouwmuts te zien, rustend in de buitenlucht, nog liggend op het zuurvrije verpakkingsmateriaal. Precies voor het moment dat het achtergelaten zal worden.

Tot slot is er in de expositie ook een pamflet te lezen (en mee te nemen) waarin een kort verhaal staat over Franciscus. Dit verhaal is geconstruceerd uit annekdotes, een biografie en teksten van Fransiscus zelf die ik tijdens de reis gelezen heb.

Het werk was te zien tot 16 maart in het Museum Elburg, als onderdeel van de expositie ‘In Gesprek’.

Screen Shot 2012-10-15 at 19.01.20Screen Shot 2012-10-14 at 15.21.11Screen Shot 2012-10-15 at 18.58.46