Studie IPK#53

Op Art Rotterdam heb ik mijn eerste werk vertoond naar aanleiding van mijn onderzoek dat ik het komende jaar verder uit zal werken. Voor dit onderzoek bezoek ik verschillende laboratoria verspreid over de wereld die een Internationaal Prototype van de Kilo beheren. Tijdens deze bezoeken bestudeer ik de handelingen rondom de IPK.

Tijdens Intersections / Art Rotterdam toonde kunstinitiatief MILK de eerste fase van dit project. In 2017 ben ik gestart met mijn internationale onderzoek naar wetenschappelijke rituelen, waarbij ik het Internationale Prototype van de Kilogram (IPK) bestudeer. Dit unieke object is de kilo waarop al de kilo’s in de gehele wereld (indirect) gebaseerd zijn. Dit intrinsiek waardeloze object heeft een haast religieuze waarde en wordt hierdoor zwaarbewaakt bewaard in Sèvres, Frankrijk. Over de gehele wereld zijn sinds 1889 in totaal 68 kopieën verspreid.

Ik trek parallellen tussen de handelingen van wetenschappers rondom de IPK en de rituelen van gelovigen rondom relikwieën. Tijdens Intersections presenteerde ik het resultaat van mijn bezoek aan het Van Swinten Laboratorium in Delft, waar de Nederlandse IPK #53 te vinden is, en de St. Antonius Kerk in Dordrecht, waar een splinter van het ‘Heilige Kruis’ bewaard wordt.

Mister Motley schreef onder andere over dit project. Lees het interview hier.

art_rotterdam