Het Loslaten

In het Museum van Religieuze Kunst had ik een expostie rondom het thema ‘Franciscus en natuur’. In het werk wilde ik dieper ingaan op het thema loslaten. Franciscus is voorganger als het gaat in het durven loslaten van materiële zaken, en in het leven als geheel. De expositie was te zien van 28 juni tot 9 november 2014.

Franciscus is onze voorganger als het gaat om het loslaten van materiële zaken, waaronder het lichaam. Zoals de plant haar bloemenbladeren laat vallen om voort te leven, zo liet Franciscus in zijn leven zijn lichaam keer op keer vallen. Zijn levensweg is er dan ook één die getekend wordt door fysieke aftakeling.

Voor de expositie in het MRK ontwierp ik een minipelgrimage die bezoekers kunnen lopen. Deze route verbeeldt de lijdensweg van Franciscus. De verschillende stadia van verval van de heilige worden begeleid door het dagelijks lijden van uiteenlopende natuurlijke elementen. In dit lijden is soms ook een bepaalde schoonheid te vinden. Naast deze beelden, die men na even zoeken kan vinden en bekijken op de route, kan men bij de balie van het museum ook een iPod vragen waarop vogelgeluiden te horen zijn van de specifieke vogels die Franciscus tijdens zijn leven moed inzongen.

In de expositieruimte van het museum bracht ik op glasplaten patronen in kaart van in verval geraakte natuur en een oud schilderij van Franciscus met veel craquelé-vorming. Tevens was mijn werk ‘De Natuur Gist’ te zien, oorspronkelijk gemaakt voor het Museum Elburg.

De expositie werd geopend op 28 juni 2014 en liep tot 12 oktober 2014.

Zie hieronder de video over het werk gemaakt door Josjah Kunkeler / LEV.

 

mrk_2mrk_3mrk_4mrk_5mrk_6