Lijdensweg West

De kunstroute Lijdensweg West heb ik samen met Creatief Initiatief en Rikko Voorberg opgezet. De kunstroute, door de Amsterdamse volksbuurt De Baarsjes, zet het thema lijden midden in de maatschappij, en was te bezoeken van 13 februari t/m 30 maart 2013. Op de laatste drie dagen vond een intiem Lijdensfestival plaats.

De kunstroute ‘Lijdensweg West’ is een komische, ontroerende, verwarrende en verdiepende ontmoeting met ons grote en kleine lijden. Zij is gelegen en verbonden aan het leven in een Amsterdamse volkswijk, gerelateerd aan de werkelijkheid van ons alledaagse leven en op zoek naar de verbinding met elke bezoeker of toevallige passant. Het uitgangspunt van de kunstroute is de iconische ‘Lijdensweg van Jezus’. De 14 staties staan symbool voor vormen van menselijke lijden die in elke tijd, cultuur en plaats aan de orde zijn.

De 14 kunstenaars die we hebben uitgenodigd hebben we gelinkt aan plekken in de buurt waar geleden wordt, zoals het Slavenmonument, een verzorgingstehuis, voedselbank of bruin café. Op de route is onder andere een foto-expositie te zien verborgen in vuilnisbakken, men kan een eigen lijdensgeur mengen en er is een audio-tour te volgen die je in contact brengt met de buurt.

Deelnemende kunstenaars: Bert Kramer, Martijn Engelbregt, Jorg Hempenius (Scentman), Doina Kraal, Tim Mooij-Knip (dp51), Jaime Ibanez, Zakia El Abodi, Rosa van Goudoever, Eva Pel, Gijs Frieling, Merel Noorlander, Barbara Thomsen, Ghazaleh Abassalian.

Vind hier meer informatie over Lijdensweg West.

Over Lijdensweg West verschenen artikelen in onder andere de Volkskant, het Parool, NRC, Algemeen Dagblad, en maakte de volgende (radio)zenders items over de kunstroute: RTV Noord Holland, KRO, NCRV, EO, IKON, RKK, Geenstijl en AT5.

  

lijdenswegflyer_lijdensweg_groot-2Lijdensweg West 006 Mcklin13174_425934117488883_1084909799_n