Stoeien met eten

Voor het Museum van Bommel van Dam ben ik een project aan het organiseren rondom servies en eetgewoontes geïnspireerd op het kloosterdorp Steyl. In 2021 zal het servies (deels) gebruikt worden in het nieuwe restaurant van het museum.

In kloosterdorp Steyl (gemeente Venlo) ligt van oudsher achter de kloostermuren veel kennis besloten over geestelijke en fysieke voeding. Dat is bijvoorbeeld te zien aan de historische kruidentuinen, fruitboomgaarden en tomatenkassen die het dorp rijk is. Ook is de regio beroemd om haar keramiekgeschiedenis. Ik ben op zoek gegaan naar manieren om deze kennis over te dragen op een nieuwe generatie.

Daarvoor werk ik samen met kinderen van de Schalm, een basisschool die tussen drie kloosters ligt, en maken we ontwerpen maken voor onze eetomgeving. Daarvoor werken we samen met pottenbakker Niek Hoogland, graven we onze eigen klei af, en maken we verschillende onderdelen van een servies. Dit servies zal (deels) gebruikt worden in het nieuwe restaurant van het Museum van Bommel van Dam, en wordt gebruikt om verschillende etentjes te organiseren in de regio om in gesprek te komen over eten en servies.