Stof

Voor expositieruimte PARK reisde ik af naar Montserrat (Spanje) om stof te verzamelen op de precieze plek waar in het jaar 880 een Maria-verschijning heeft plaatsgevonden. Het stof dat ik verzameld heb, heb ik verwerkt in 1.000 bidprentjes die tentoongesteld zijn en die bezoekers mee kunnen nemen.

Op de precieze plek van haar verschijning verzamelde ik stof van de grond en kalk van de muren. Dit stof mengde ik met lijm en druppelde ik op de afzonderlijke bidprentjes. Tussen de bidprentjes stonden devotionalia van de plek van de verschijning (Santa Cueva). Ook was er een videowerk te zien waar het proces te volgen is dat ik heb doorlopen.

Het werk was te zien in de expositie Maria Hemels Blauw, gecureerd door Marc Mulders, in PARK. De expositie was geopend van 4 oktober tot 16 november 2014. Over dit werk verschenen artikelen in het Brabants Dagblad en Trendbeheer.

Het werk is ook tentoongesteld in Museum De Hallen, van 12 juni tot 30 augustus 2015.

Lost Painters over het werk: ‘Het werk van Pavèl van Houten heeft een schriftelijke toelichting op de wand. Dat maakt het verreweg tot het meest conceptuele werk hier maar ook een van de meest direct spiritueel beladen wat een paradoxale combinatie is.’

Met dank aan drukkerij Lecturis.

park3park1park2park5