Winkel van Tijd

In de Winkel van Tijd kan je geld verdienen door te wachten in 10 verschillende wachtplekken in de expositie ‘Into the Black Hole’ in het Museum Valkhof te Nijmegen. Hoe langer je wacht, en hoe saaier het wachten is hoe meer je verdient, en dus hoe meer tijdvolle producten je kan kopen in de winkel!

De ‘Winkel van Tijd’ is een educatief project waarin de tijd tastbaar gemaakt wordt. Zo tastbaar dat je er zelfs mee kan betalen. Hoe lang duurt iets eigenlijk, en duurt het langer als het saai is? Kan je, zoals een zwart gat, de tijd ook verbuigen, sneller laten verlopen, of juist langzamer? Kan je beseffen hoe oud het sterrenstelsel of een zwart gat is? Voor kinderen (en ook voor volwassenen) is dit vaak niet te beseffen. Hoe een zwart gat werkt is te groots en te complex. De Winkel van Tijd wil dit op een laagdrempelige manier onderzoeken.

In dit educatieve project gaan leerlingen ervaren hoe tijd werkt, door zelf op verschillende manieren te wachten op verschillende plekken in de expositieruimte. Tijd gaat snel in de VIP wachtruimte, maar heel traag als je in de wacht staat: ‘nog even geduld alstublieft’. Met het wachten verdienen de leerlingen credits die ze kunnen uitgeven in de winkel. Hier zijn allerlei producten te koop: sommige zijn pas slechts een fractie hier op aarde, anderen hebben de dinosauriërs nog langs zien lopen. Wil je de duurste en oudste producten kopen? Dan zul je flink wat tijd eraan moeten besteden, of weet je de tijd zo te buigen dat de credits je om de oren vliegen?

In totaal ontvangen we meer dan 300 leerlingen van basisscholen en vele regulieren bezoekers die het heerlijk blijken te vinden om uitgebreid te wachten. De winkel is open van eind oktober 2023 t/m midden april 2024.