Workshop Relikwie

Voor Noordjes Kinderkunst heb ik de workshop ‘Relikwie maken’ ontwikkeld. In deze workshop ga ik met een basisschoolklas opzoek naar restjes erfgoed op het NDSM-werf om daar relikwieën van te maken.

In al de wereldgodsdiensten zijn relikwieën erg belangrijk en alom vertegenwoordigd, van de tand van Boeddha tot de baard van Mohammed. Daarnaast heeft iedereen wel relikwieën thuis; een lok van een overleden huisdier of de ketting van oma. Interessant aan relikwieën is dat het vaak niet per se de belangrijkste dingen zijn: een knoop van een jas, wat aarde, een botje, een haar, een stukje touw enz. Maar omdat ze iets groters vertegenwoordigen worden het opeens zeer beladen, bijzondere, emotionele objecten, die zorgvuldig ingepakt, omwikkeld en gekoesterd worden.

In de workshop ga ik met de leerlingen op onderzoek op het NDSM-werf. Ze zoeken zelf kleine, ogenschijnlijk onbelangrijke dingetjes waar ze daarna in de klas relikwieën van gaan maken. Ze zoomen in op afgebladerde verf, veertjes, koffiebekertjes, stof of stukjes steen; allemaal resten van het erfgoed op het terrein. Ieder kiest zijn of haar meest bijzondere voorwerp en gaat er in de klas een eigen relikwie van maken met een roze, gouden of zilveren ondergrond.

Ook ontwikkelen de kinderen een eigen verhaal over hun relikwie dat ze presenteren in de klas.

De workshop bestaat uit drie lessen die elk beginnen met een korte lezing over relikwieën. De eerste workshop werd gedurende december 2014 gegeven in opdracht van Noordjes Kinderkunst met gastdocent Richtje Reinsma.

 

reli7reli1reli6reli4reli2