Appia & Amstelpark

In 2018 en 2019 doe ik onderzoek ik twee parken: het Parco Via Appia in Rome en het Amstelpark in Amsterdam. Dit onderzoek loopt 1,5 jaar en resulteert in zowel een expositie in Rome als in Amsterdam. Focus van mijn onderzoek is de handelingen die horen bij het zorgdragen van een park.

Zowel in Rome in het Parco Regionale dell’Appia Antica, als in Amsterdam in het Amstelpark ben ik in gesprek met verschillende personen die zorgdragen voor het park. In gesprekken met vrijwilligers, park rangers, kinderen en archeologen focus ik me op de handelingen die deze personen doen om te zorgen voor het park. Dit kan gaan om het uittrekken van planten, tot het restaureren van eeuwenoude monumenten.

Centraal in mijn project staat het beeld van de Piëta; een moeder die haar laatste zorgplicht vervuld. Geïnspireerd werd ik door het bezoek aan de Sint Pieter in Rome waar de beroemdste Piëta staat van Michelangelo. Wat me opviel waren haar handen; de één die Jezus stevig vastgrijpt; haar vingers diep in de huid gedrukt. De andere hand houdt ze open, los van Jezus, alsof ze hem aan ons lijkt te geven.

De paradoxale houding van Maria neem ik als uitgangspunt voor mijn project. Is het belangrijk je vast te houden hetgeen dat voorbij is of laat je het juist los? Zowel het Parco Regionale dell’Appia Antica als het Amstelpark kennen een voorbije geschiedenis die de moeite waard is om te behouden, maar ook moeite kost om hem ‘levend’ te houden.

In de herfst van 2019 worden de resultaten van dit onderzoek in twee tentoonstellingen in Rome en Amsterdam getoond.