Kunstluis

Een jaar lang krijg ik de vrijheid om zich met het Museum Valkhof in Nijmegen te bemoeien als een luis in de pels. Ik zal zeven keer ingrijpen op verschillende plekken in het museum. Met mijn interventies reflecteer ik vooral op de verbouwing van het museum en alles wat daarbij komt kijken.

Interventie 1: 40.000 collectiestukken | 18 t/m 21 juli

Van Houten stapt het museum binnen in een dynamische tijd: terwijl er een kersvers museum ‘draait’ op een tijdelijke locatie aan het Keizer Karelplein, wordt het oorspronkelijke museumpand aan het Kelfkensbos verbouwd, en worden daar tienduizenden collectiestukken zorgvuldig ingepakt, genummerd en getransporteerd naar tijdelijke depots. De eerste interventie is in het tijdelijke museum te zien van 18 tot en met 21 juli. Geheel passend bij de Nijmeegse Vierdaagse neemt Pavèl een loopje met meer dan 40.000 collectiestukken. Op de ramen van het museumpand aan het Keizer Karelplein laat hij zijn unieke kijk zien op de militaire verhuisoperatie, en trekt hij een parallel tussen de meer dan 40.000 wandelaars en meer dan 40.000 collectiestukken die aan de wandel gaan.

Interventie 2: 40.000 stappen | 8 t/m 11 augustus

Tijdens de tweede interventie zet de Kunstluis de bezoekers aan het werk en betrekt hen actief bij de grote uithuizing van de museumcollectie. Met de verbouwing van het oorspronkelijke museumpand in het vooruitzicht, zijn medewerkers al maandenlang druk bezig met inpakken, nummeren en transporteren. Een immense (fysieke) operatie, vindt ook de Kunstluis. Om dit invoelbaar te maken bedenkt hij een uitdaging voor de bezoekers: het doel is om samen symbolisch alle 40.000 collectiestukken te verplaatsen.

Hoe werkt het? Met iedere stap verplaats je één collectiestuk. Je krijgt bij binnenkomst een stappenteller die je stappen nauwkeurig bijhoudt. Na je museumbezoek lever je deze weer in. Je score voegen we toe aan de grote banner met de actuele stappenstand. Met de vereende krachten van de bezoekers hopen we in 4 dagen tijd 40.000 stappen te zetten!