Data Tours

De Data Tour liep dwars door het historische centrum van de stad en nam data als uitgangspunt om op een andere manier naar de stad te kijken. Deelnemers kwamen te weten over het onzichtbare leven in de stad, de huidskleur van de bestuurders, het aantal boerderijen in de 15de eeuw en persoonsgebonden levensgetallen.

Statistieken, afstanden, jaartallen, leeftijden, gewichten, lengtes en hoogtes liet ik op humoristische, informerende en poëtische wijze over de stad vertellen. 

Naast de overload aan data die men kreeg voorgeschoteld, was de tour ook interactief met een microben-onderzoek van het grachtwater van de Achterburgwal, een data-meditatie bij de Oude Kerk en een persoonsgebonden tel-opdracht.

De Data Tour startte vanaf de Jodenbreestraat, liep via het Waterlooplein, de Zuiderkerk, de Wallen en eindigde op de Zeedijk; het hoogste punt van het historische centrum van Amsterdam. De tour was 2.009 meter lang en duurde gemiddeld 173 minuten (laten we zeggen 3 uur) inclusief pauze met een heerlijk drankje! We staken 19 keer een straat over en 8 keer een brug, waarbij we langs 3 openbare toiletten liepen en 25 prullenbakken tegenkwamen.

Dit project werd gefinancierd door het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Ontwerp was in samenwerking met Andrea Koll. Over het project verschenen artikelen in Het Parool, de Metro, het NRC, Noord Hollands Dagblad, Bright en maakte AT5 en 12 minuten durende reportage.

data8data7data6data5data4data3data2data1datatours2