Het Verval

Op 13 juni 2015 opende in het Frans Hals museum een nieuw werk van mij binnen de expositie ‘Werk in Uitvoering’ waarin 3 topstukken van het museum op zaal gerestaureerd werden. In mijn werk bracht ik een ode aan het weggewerkte verval van zowel het schilderij, als de ruimte waarin het werk te zien was.

Het Frans Hals Museum schreef over mijn werk:

De regentenportretten van Frans Hals zou je ‘site-specifieke werken’ kunnen noemen: kunstwerken speciaal gemaakt voor een bepaalde plek in een bepaalde tijd. Hals schilderde in 1664 de bestuurders van het Oudemannenhuis speciaal voor de regentenkamers van deze liefdadigheidsinstelling, nu de zalen 9 en 10 van dit museum.

Pavèl van Houten (Bergen op Zoom, 1984) realiseert hier eveneens een site-specifiek werk, naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Frans Hals. Werk in uitvoering’.

Craquelé
Pavèl van Houten zoomt in op het craquelé dat de huid van schilderijen kenmerkt. Craquelé is een grillig patroon van barstjes en haarscheurtjes in een glad oppervlak. Het ontstaat door veroudering, bijvoorbeeld van verf. Met de precisie en aandacht van een monnik of microbioloog documenteerde Van Houten lijnen en slijtageplekken op Hals’ nog ongerestaureerde Regenten van het St. Elisabeths Gasthuis (te zien in zaal 18). Met behulp van codes en tekeningen geeft hij hieraan een nieuwe waarde.

Dezelfde aandacht besteedt hij aan deze tentoonstellingsruimte. Je ziet het niet meteen, maar de deurlijsten en kozijnen vertonen eveneens craquelé . Zelf zegt hij hierover: ‘Zoals de verf van een schilderij scheurt, zo ontstaan er ook barsten in het zand, je huid of in een boombast. Door de focus te leggen op het craquelé wordt de aandacht weg gevoerd van het afgebeelde, en terug naar één van de basispatronen in de natuur.’

O Muze
In de tentoonstelling ‘ O Muze’ die tot en met 30 augustus 2015 te zien is in De Hallen Haarlem, toont Van Houten het werk ‘Stof’. Hiervoor reisde hij af naar Montserrat in Spanje om stof te verzamelen op de plek waar in het jaar 880 een Maria-verschijning was.

 

franshals4