Judas’ ritueel

Naar aanleiding van de theatervoorstelling Judas van Suburbia maakte ik een autonome video-installatie die reflecteerde op Judas’ relatie tot verspilling en rituelen.

In augustus 2015 voerde Theatergroep Suburbia de voorstelling Judas van Lot Vekemans op in de Groene Kathedraal (Marinus Boezem, 1996). Om deze ontmoeting tussen theater, beeldende kunst en religie kracht bij te zetten organiseerden Suburbia en Land Art Live een aantal extra activiteiten. Ik was uitgenodigd mijn licht over de materie te laten schijnen.

Voor deze gelegenheid maakte ik een videowerk dat na de voorstelling op verschillende plekken op het terrein te zien was. De beamers werden continu verplaatst en gingen zo telkens een nieuwe relatie aan met hun omgeving.

Het werk bevroeg de kracht én zinloosheid van rituelen. In de videowerken werd een ritueel uitgevoerd waarbij geen direct doel zichtbaar was. Anders dan Jezus had Judas moeite met verspilling – bijvoorbeeld toen Maria de voeten van Jezus insmeerde met kostbare olie. Net als in het stuk werd daarmee de pragmatische Judas tegenover de verlichte Jezus gezet.

Het videowerk was van 26 augustus t/m 12 september 2015 te zien.

Camerawerk: Josjah Kunkeler. Het werk werd financieel ondersteund door het Prins Bernhard Cultuurfonds Flevoland.

   

judastheaterjudastheater3judastheater4judastheater2judas_10judas_9